SET2050 verlegt zijn grenzen naar het buitenland

15/04/2020

  • Wil je schuldenvrij en hoopvol de toekomst tegemoet zien?
  • Do you want to face the future debt-free and hopeful?
  • Mochten Sie schuldenfrei und hoffnungsvoll in die Zukunft blicken?
  • Voulez-vous regarder vers l’avenir sans dette et plein d’espoir?
  • Quieres mirar al futuro libre de deusdas y esperanzado?

Mede door de coronacrisis zijn schulden nog meer een internationaal probleem geworden.

Nu overheden overal ter wereld hun burgers minimale inkomensgaranties geven, lijkt een basisinkomen dichterbij dan ooit.

Australië deelt aan 6 miljoen mensen 750 dollar per maand uit. In de Verenigde Staten kunnen noodlijdende burgers aanspraak doen op cheques van 1.200 dollar om deze tijd door te komen. Zelfs de Financial Times, meestal geen voorvechter van vergaande overheidsfinanciering, wil het basisinkomen ‘als serieuze optie op tafel’ hebben.

Sommige landen overwegen het basisinkomen ook na de crisis aan te houden. Zoals Spanje, dat op korte termijn een vorm van basisinkomen wil invoeren om de ergste gevolgen van de coronacrisis te tackelen. Minister van Financiën Nadia Calviño zei in een televisie-interview dat het basisinkomen daar een ‘permanente maatregel’ kan worden.

Of er ook in Nederland momentum is? ‘Ik acht die kans eigenlijk nul’, zegt Mark Sanders, universitair hoofddocent economie aan de Universiteit Utrecht. ‘We gaan nu eerst de economie redden met tijdelijke maatregelen, maar na de crisis zijn de echte oplossingen niet meer urgent.’

Deze crisis laat volgens Sanders zien dat ook in Nederland een vorm van basisinkomen zou werken. ‘Om bepaalde groepen die buiten de boot vallen te redden, moeten we nu een heel systeem optuigen’, zegt Sanders. ‘Het wegvallen van onze inkomsten blijkt nu een risico dat we allemaal lopen. Het zou logischer zijn om ons daar standaard gezamenlijk tegen te verzekeren.’

Kortom, het oplossen van de schulden vergt een wereldwijd vergezicht en vooral effectieve aanpak.

Walter Baars, voorzitter SET2050

DutchEnglishFrenchGermanSpanish